El FITT - Noves Dramatúrgies porta tretze espectacles a Tarragona del 28 al 31 d’agost

2 de juliol 2024

L’onzena edició del FITT - Noves Dramatúrgies programa tretze propostes nacionals i internacionals i incorpora actuacions musicals a les nits.

  • La Gioia de Pippo Delbono (Itàlia) i Traces dels belgues Wim Vandekeybus són el plat fort d’aquesta edició. 
  • En total 13 propostes d’arts escèniques internacionals i nacionals.
  • Novetat 2024: NITTS FITT que acull dues propostes de música en directe.
  • El Morell i La Canonja s’incorporen com a municipis FITT i acullen dos espectacles.

El dimecres 28 d’agost, abans de l’espectacle inaugural, ja s’estarà coent l’ambient festiu i familiar que sempre proporciona el FITT - Noves Dramatúrgies pels carrers de la ciutat. L’espectacle itinerant, Les Pompiers de la Companyia Latal, recollirà al públic i als vianants de la Plaça Corsini fins al Passeig de les Palmeres, enguany epicentre del festival. Allí els esperarà una sessió de PD Kaliu que amenitzarà l’espera fins l’espectacle inaugural. Serà llavors el moment de vestir-se de gala i donar el tret de sortida amb La Gioia de la Compagnia Pippo Delbono (Itàlia), de l’artista italià amb més projecció internacional i reconeixement. La Gioia presenta l’alegria des d’un punt de vista tendre i amb uns personatges que mostren la seva vulnerabilitat de viure als marges. Difícil d’encaixar i etiquetar, serà l’encarregat d’arrencar l’onzena edició del FITT - Noves Dramatúrgies. 

Durant els quatre dies del festival i amb dos funcions per dia, Lost dog de Cal y Canto Teatro (Castellà i Lleó), s’instal·la amb una barraca als Jardins del Camp de Mart (a tocar del quiosc de Tarragona Turisme). Explicaran com és el món vist amb els ulls d’un gos amb una narrativa sorprenent. Per no esguerrar la sorpresa, serà millor veure-ho amb els propis ulls.  A la recent gala dels Premis de la Revista Godot, Oveja Perdida de la companyia Chamán Producciones (Argentina/Espanya), va rebre el premi especial Godoff i convenç i entusiasma al públic i a la crítica allà on va. Es podrà veure durant tres dies al Teatre El Magatzem una crítica al feroç sistema capitalista que exprem els treballadors. 

Bürstner’s Club (Comunitat Valenciana), una producció de DelsAltres, un espectacle que aparentment sembla una representació de circ però, a la vegada, és teatre. Tot i això, al 2022 va rebre el Premi de les Arts Escèniques Valencianes a millor espectacle  de circ. Narra les històries que protagonitzen set artistes de circ i la seva vida nòmada agredolça i tragicòmica. Son sovint històries de persones que es mouen al límit de la integració social de la mateixa manera que passa amb Calidoscòpica de la coreògrafa barcelonina Sònia Gómez que s’associa amb Encarni Espallargas, pacient amb un transtorn mental diagnosticat. Calidoscòpica és la trobada de dues persones que gira entorn de les vivències de les dues performers des del punt de vista de la salut, la creativitat i el benestar. Ambdòs espectacles es representaran al Refugi 1 del Moll de Costa, un espai encara mai utilitzat pel festival.

El FITT - Noves Dramatúrgies també ha optat per l’Auditori August del Palau de Congressos. Si bé altres edicions utilitzaven la Sala Eutyches o altres espais amb aforament més limitat, per l’onzena edició opten per la sala gran per programar Altsasu (País Basc). Aquest espectacle de la companyia basca “La dramática errante” va rebre molta pressió quan es va representar al Teatro de la Abadía quan el partit d’ultradreta, VOX, va demanar que es retirés aquest espectacle de la programació. L’obra reconstrueix el judici cap als joves afectats pel cas Altsasu a partir de les transcripcions de la sentència. 

El Teatre Municipal Orfeó Canongí tornarà a ser espai FITT gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de La Canonja amb el festival i acollirà l’espectacle del tarragoní Roberto G. Alonso, Jo, travesti. Un homenatge al travestismes i algunes de les figures travestis més destacades de la Barcelona de la dècada dels 70 i 80 vinculada amb la història del propi actor i creador. Enguany, l’organització del festival ha aconseguit la complicitat d’un altre municipi del Camp de Tarragona i s’adhereix, d’aquesta manera, com a col·laborador l’Ajuntament del Morell. Al Jardí del Castell dels Montoliu es representarà una sessió amb entrada gratuïta de Llordes amb Gemma Polo i Glòria Ribera. Aquest consta d’un podcast djset on les intèrprets exploten el concepte “d’allò brut”, groller, carnal i eròtic. També es representarà una funció oberta al públic a Tarragona al Passeig de les Palmeres. 

Seguint amb el model de programació i gestió sostenible, el FITT i el Danseu Festival Les Piles sumen esforços per programar a la província de Tarragona Traces de Wim Vandekeybus (Bèlgica), una de les companyies de dansa amb més renom d’Europa. A la sobrecollidora natura romanesa, als últims boscos primogènits d’Europa, Vandekeybus cerca petjades més antigues que l’home i la seva memòria. Una història que només pot ser explicada en els pulsos de la dansa i la música.

Per la clausura del festival es podrà gaudir de Macho grita, amb el reconegudíssim Alberto San Juan, és una comèdia musical que parteix del mite de Don Juan per aprofundir en la construcció de la masculinitat a Espanya. La festa continuarà al Passeig de les Palmeres amb Vivir en videoclip: tu, yo, “nosotris” y un karaoke que repeteixen després que l’any anterior no es pogués gaudir de l’espectacle amb tota l’esplendor a causa de la pluja. 

Com sempre, el FITT ofereix cada dia un espectacle itinerant que passejarà per Tarragona. Aquest cop serà la companyia barcelonina Latal que s’alternarà amb dos dels seus espectacles Les pompiersLes fotografiers

La gran novetat d’aquesta edició és la ferma aposta per les nits amb actuacions musicals. L’artista que estrenarà aquest nou format serà Belén Natalí el dimecres 28 d’agost després de l’espectacle inaugural. Dijous 29 d’agost està previst una sessió de DJ Ecléctico per amenitzar l’espai de food trucks. Mentre que el divendres 30 d’agost hi haurà un concert de Svetlana amb cançons iròniques, plenes d’humor i empoderament. L’últim dia i després de l’actuació de Vivir en videoclip: tu, yo, “nosotris” y un karaoke serà el torn de PD Pussies, un grup de dj’s que està en auge a l’escena tarragonina.

L’autor tarragoní Carles Marquès presenta la cinquena edició de l’storywalker, un format de producció pròpia del FITT - Noves Dramatúrgies, amb És farà Medea a Tarragona? Una representació de la visita de Margarida Xirgu a Tarragona per contemplar la viabilitat de representar l’obra de Sèneca a la ciutat. Per la versió catalana i castellana s’ha comptat amb el repartiment de luxe amb Marta Angelat, Abel Folch, Emma Clarke i Pol Toro. 

El festival també és oferta formativa i presenta dos workshops amb artistes que actuen al FITT. Un format interessant per apropar-se a l’obra d’aquests creadors. Enguany, la companyia d’Oveja Perdida ofereix el taller Los bordes de la ficción mentre que Roberto G. AlonsoL’art del transformisme.

Pel que fa als abonaments i entrades presenta el formats habituals, però amb el “Pack DDUO” i el “Pack TTRIO” com a novetats. Aquests dos últims permeten comprar entrades per dos o tres espectacles, respectivament, amb un descompte d’un 15% o d’un 20%.

Tothom qui vulgui pot comprar el seu abonament a través de la seva pàgina web (www.fitt.cat). Per primera vegada, el FITT tindrà un punt físic de venda d’entrades al Mercat Central de Tarragona els dijous 11, 18, 25 de juliol i 1 i 8 d’agost de 10h a 13h.

Aquesta edició del FITT ofereix un abonament complet que per 80€ es pot tenir accés a tots els espectacles i els sopars, un abonament només de nit per aquests quatre espectacles de les 22h al Teatre Tarragona a un cost de 50€, un abonament diari de 45€ i es podrà adquirir entrades d’espectacles individuals amb un preu entre 20€ i 18€.

Com sempre, tota la informació referent al FITT Noves Dramatúrgies es pot consultar a través dels canals oficials (web, xarxes socials i canal de difusió de WhatsApp) dels organitzadors.