Trans (més enllà)

Didier Ruiz / La compagnie des hommes


Sobre l'escenari descobrim Neus Asencio, Clara Palau, Daniel Ranieri, Raúl Roca i Ian de la Rosa. Els seus noms són els actuals, però no amb els que van néixer. Tots han canviat de gènere. Aquesta és l'aportació principal d'aquesta peça: interrogar-nos, més incisivament que mai, sobre allò que és ser home o dona, sobre allò que això significa corporalment i psíquicament.

Els cinc intèrprets apareixen a l'escenari, es col·loquen en posició semicircular, envoltats d'un ciclorama, com si fos una crisàlide. La llum és blanca, dolça, bella. Descobrim que la paraula trans no té un significat precís. Cadascú explica la seva pròpia història. Cada relat es creua amb un altre testimoni... és el moment de la revelació, la transformació, l'espai públic... Tot avança sense anomenar les escenes, amb una fluïdesa perfecta. Sovint ens costa pensar que ella o ell no hagin nascut al cos que veiem, fins al punt que creiem evident que aquest és l'embolcall que els és propi.

Ens trobem, doncs, davant d'una peça sensible i pertorbadora aplaudida a mitja Europa i més enllà de les seves fronteres.


70 min. Català i castellà
Teatre Amb sobretítols

Fitxa artística

Posada en escena: Didier Ruiz

Col·laboració artística: Tomeu Vergès

Assistits per: Mónica Bofill

Escenògrafa: Emmanuelle Debeuscher

Música: Adrien Cordier

Creació de llums: Maurice Fouilhé

Vídeo: Zita Cochet

Fotografia: Emilia Stéfani-Law

Producció: Emilie Raisson

Difusió: Alda Sauvage

Col·laboració en la selecció dels participants: Àngels Nogué i Solà 

Intèrprets: Neus Asencio, Clara Palau, Danny Ranieri, Raúl Roca, Ian de la Rosa

Producció: La compagnie des Hommes

Crítica

On és la normalitat? On és la monstruositat, en la diferència o en la intolerància? Els testimonis de set actors són la resposta incòmoda i personal a aquestes qüestions i plantegen com, lluita rere lluita, deixa de ser clar si allò que importa és el destí, el cos acomplert o el camí cap a la felicitat d’un mateix. És la primera passa, diu Ruiz, per canviar ‘una societat intolerant que ja no parla d’amor’. Anar més enllà.

Sebastià Portell - Time Out

Funcions

Servei de canguratge gratuït a càrrec de "Temps x cures" de l'Ajuntament de Tarragona (18:30h a 20:30h).

Dissabte, 2 de setembre 2023 19:00 h
ABONAMENTS Comprar entrades
Teatre Metropol

Rambla Nova, 46, 43004