El FITT creix en la seva desena edició

4 de juliol 2023

Comença el Joan Negrié, director del festival, fent una pregunta a l’aire: qui s’imaginava un 22 de juny de 2011 que el FITT - Noves Dramatúrgies celebraria 10 edicions? Malgrat els entrebancs, però sobretot gràcies a totes les facilitats i molta gent que s’han trobat pel camí, ja ho poden afirmar: del 30 d’agost al 3 de setembre el Festival Internacional de Teatre de Tarragona arriba a la desena edició. 

Creix el festival, l’equip organitzador, els col·laboradors i patrocinadors, augmenten els espectadors de forma vertical, cada vegada més internacional i tenen capacitat de programar més espectacles. Aquest any, obren dos espais nous al públic (Cementiri i Antiga Presó de Tarragona), afegeixen un municipi (La Canonja), sumen un dia més de programació i ofereixen un nou servei (canguratge pels infants de 3 a 12 anys).

Del 30 d’agost al 2 de setembre de 10h a 14h obre al Mercat Central de Tarragona una Oficina de Donaciones de Historias de Amor. L’espectacle de Clara García Fraile atendrà al públic en entrevistes de dues persones on qualsevol parella que tingui qualsevol relació pot anar a explicar la seva història d’amor, ja sigui romàntica, familiar, laboral, etc. L’últim dia del festival s’exhibirà una exposició amb totes aquestes històries d’amor.

El primer dia, tota la ciutadania podrà gaudir de FittOrama, de la companyia suïssa Panorama Kino Theatre, proposa un cinema a l’última coca de la Rambla Nova. En una cabina giratòria els espectadors podran veure una pel·lícula protagonitzada pels intèrprets però també per qualsevol vianant i element que hi hagi al carrer. 

La primera estrena del FITT és All for us de la companyia Spam. Please. Enter del duo artístic format per Ramón Gázquez i Cristian Alcaraz. Del 30 d’agost a les 17h i el divendres 1 al dissabte 2 de setembre a les 12h, a les 17h i a les 00h. En un format de peep show, les típiques cabines eròtiques, mostren una peça d’arts vives com un exercici arqueològic per desvetllar com s’ha construït el relat cultural d’Occident.

L’espectacle inaugural serà a càrrec del Rodrigo Cuevas, un bon conegut del festival, presenta la seva nova gira a Tarragona, La romería, al Teatre Auditori Camp de Mart. El concert serà un espai propi per la celebració i per la comunió, un lloc per sentir-nos lliures de prejudicis, per bategar sobirans i amants.

Interior noche es podrà veure el 30 d’agost a les 17h i el 31 d’agost i 1 de setembre a les 12h i a les 17h al Palau Firal i de Congressos de Tarragona. Un recorregut on el públic portarà llums frontals i amb els rajos de les llanternes activaran diferents elements per crear cada vegada una funció diferent.

La tarragonina, Dolça Alcañís, torna a la ciutat amb la preestrena del nou espectacle de la companyia Atzucac, Noves espiritualitats per a persones atees. Una teràpia grupal on s’abordarà la buidor que deixa la fi del monopoli sacramental, l’epidèmia d’estrès i el lliure mercat de creences. Es podrà veure el 31 d’agost a les 17h i l’1 i 2 de setembre a les 12h i a les 17h al Centre Cultural Antic Ajuntament.

Des d’Itàlia arriba Graces de la coreògrafa Silvia Gribaudi, el 31 d’agost a les 19h al Teatre Metropol. Un projecte inspirat en Les tres Gràcies de l’escultura creada per Antonio Canova. 

L’encarregat de conduir al públic entre els diferents espais del FITT - Noves Dramatúrgies és Les nòmades una criatura fantàstica de grans dimensions de la companyia ACTUA Produccions. Un espectacle itinerant que recorrerà els carrers centrals de la ciutat del 31 d’agost al 2 de setembre a les 22h. 

Una de les grans novetats d’aquesta edició, és la ubicació de l’espectacle Palmasola a l’Antic Centre Penitenciari de Tarragona. Per primera vegada aquest espai s’obre al públic durant els dies 31 d’agost i 1 de setembre a les 22h. Palmasola, de la companyia suïsso-boliviana Klara Theaterproduktionen, explica les estratègies de supervivència, els somnis i els malsons dels presoners d’aquest centre penitenciari bolivià. 

Al mateix temps, es pot veure al Teatre Tarragona Diptych: the missing door & the lost room de la reconegudíssima companyia belga Peeping Tom. L’espectacle de dansa ens porta a un vaixell on diversos personatges evolucionen en espais dels quals no poden escapar-se. 

El divendres, 1 de setembre a les 19h a l’Auditori de la Diputació de Tarragona s’estrena Espanya El desmontaje de la uruguaiana Jimena Márquez. La dramaturga i directora es col·loca ella mateixa a escena per desmuntar l’experiència teatral més rellevant de la seva vida. 

El dissabte, 2 de setembre a les 19h al Teatre Metropol descobrirem la Neus, la Clara, el Daniel, el Raúl i l’Ian amb l’espectacle Trans (més enllà) de La compagnie des hommes. El seu director, Didier Ruiz, té una forta implicació amb la ciutat i era una de les col·laboracions més esperades del festival. Ens ajudaran a interrogar-nos sobre allò que és ser dona o home, sobre allò que això significa corporalment i psíquicament.

Del Teatre Nacional de Catalunya a Tarragona, Mal de coraçon és una de les maneres en les quals Santa Teresa nomena la seva malaltia. No se sap amb certesa de què va patir exactament, però el que sí que és evident que la seva relació amb el dolor va ser intensa i rellevant. La Companyia Solitària se situa en un bar i ens presenta tres personatges que pateixen algun dolor a l’ànima. Serà la cloenda del FITT, el 2 de setembre a les 22h al Teatre Tarragona.

El dissabte s’acabarà amb una gran festa, també a l’última coca de la Rambla Nova, amb una gran festa-concert Vivir en un videoclip: tu, yo “nosotris” y un karaoke. El públic s’apodera del control de l’espectacle i acaba sent un karaoke popular. Aquest espectacle també és una activitat gratuïta i oberta al públic dins de la programació del festival.

El FITT - Noves Dramatúrgies acabarà a La Canonja, el nou municipi adherit, amb Dos vidas. Zwei Leben. Una altra estrena a Espanya que es podrà veure el 3 de setembre a les 19h al Teatre Municipal Orfeó Canongí. L’espectacle sotmet les biografies de dos amics actors a prova de comparació i tensió: Jorge Antonio Arias Cortex va néixer al maig de 1985 a Bolívia i Nicola Fritzen l’octubre de 1978 a Berlín.

Com es habitual, el festival produeix un storywalker i enguany presenta La joguina de l’Àgata. L’espai triat per aquesta edició és el Cementiri de Tarragona, oferint doncs una nova manera de descobrir aquest espai i donar-li una altra significació.  El FITT encara aposta per la creació d’autores femenines i el text el firma l’Anna Fernández. L’storywalker estarà disponible del 30 d’agost al 30 de setembre en horari d’obertura del recinte.

Tothom qui vulgui pot comprar el seu abonament a través de la seva pàgina web (www.fitt.cat) o de la plataforma oficial de venda d’entrades, Koobin. Aquesta edició del FITT ofereix un abonament complet que per 80€ es pot tenir accés a tots els espectacles i els sopars del pati del col·legi Pau Delclòs, un abonament només de nit per aquests quatre espectacles de les 22h al Teatre Tarragona a un cost de 50€, un abonament diari i es podrà adquirir entrades d’espectacles individuals amb un preu entre 20€ i 18€.